De Rabo Kunstcollectie

Een collectie van de Rabobank met uitstraling

De Rabobank besteedt bijzonder veel aandacht, zorg en liefde aan haar kunstcollectie. De kunst hing verdeeld over de verschillende kantoren en deels getoond in de Rabo Kunstzone. Maar nergens was de rijkdom van de collectie goed in haar geheel te beleven. Tot nu.

Meer weten over dit project?
Mail Jasper

Online de rijkheid van de Kunstcollectie ervaren

De Rabo kunstcollectie is een prachtige, toonaangevende verzameling van hedendaagse Nederlandse kunst. Iets om trotst op te zijn. En iets om te delen, volledig en online. Daarom hebben we die trotst, liefde en aandacht voor kunst centraal gezet in het redesign van de Rabo kunstcollectie.

Met je neus op het kunstwerk

Uitgangspunt is dat een bezoeker zich op de website echt in kunst kan verliezen. We willen dicht bij een kunstwerk komen en het vanuit verschillende hoeken bekijken. In het design hebben we daarom zoveel mogelijk verschillende perspectieven meegenomen. Zo geven we de bezoeker het gevoel van een live bezichtiging.

Minstens evenveel zorg hebben we besteed aan de informatie over de kunstwerken, kunstenaars en tentoonstellingen. Dit heeft onder meer persoonlijke quotes van de kunstenaars opgeleverd, maar ook fijne, goede leesbare en boeiende teksten. Van kenner tot leek: iedereen kan wat halen.

Kunst kunnen voelen

En natuurlijk hebben we een dijk van een zoomfunctie gemaakt. Zo dicht met je neus op het kunstwerk kom je in een normaal museum niet.

Combineer sterk design met toegankelijke teksten et voilà: een plek waar zowel kenner als leek aan zijn trekken komt.

Dezelfde site, steeds een andere beleving

De kunstcollectie bevat ruim 1100 kunstwerken. Belangrijk dus dat het design ook een gidsfunctie vervult. Dit hebben we opgepakt door verschillende filters te integreren die de kunstwerken telkens op een andere manier sorteren. De bezoeker wordt zo bij elk bezoek verrast door de collectie.

Fluid, infinite, responsive grid

Het gebruikte fluid grid is als de kunstcollectie zelf: enorm divers en complex. Een unieke mix van kunstenaars, kunstwerken en tentoonstellingen die oneindig veel kijkplezier en inspiratie biedt. Het grid is opgebouwd uit blokken van verschillende grootte, die steeds op een andere manier worden ingevuld. De collectie ziet er hierdoor elke keer anders uit: steeds worden andere kunstenaars of kunstwerken uitgelicht. En wat ook echt mooi is: hoe ver je ook scrolt, de kunst blijft maar komen. Eindeloze inspiratie.

Zoeken, ook als niet kunstkenner

Mooi, dat ontdekken en verrassen, maar een goede zoekfunctie is minstens even belangrijk. Hier hebben we de mogelijkheden van het design optimaal benut. We bieden de bezoeker handvatten in de vorm van zoekwoorden, suggestieve tags en een dynamisch zoekresultaat. Via een prominente zoekbalk voert de bezoeker trefwoorden in, bijvoorbeeld de kunstenaar, het type kunstwerk of het gebruikte materiaal. Met elke term die hij invoert ziet hij het zoekresultaat specifieker worden, tot hij precies gevonden heeft wat hij zoekt.

Eigenzinnig in Rabo-stijl

De Rabo Kunstcollectie heeft een eigen gezicht, maar is onlosmakelijk verbonden aan de Rabobank. Het zijn de kleine stijlelementen, een herkenbare tone-of-voice en soepele navigatie die de band met de dotCom vormen. Maar de eigenzinnigheid is voorop blijven staan: de Rabo Kunstcollectie is een unieke, inspirerende kunstbeleving en een must see voor iedereen die van kunst houdt.

Snel en flexibel design proces

Met verschillende interne stakeholders, een complexe website en een strakke deadline moet je behoorlijk wendbaar zijn. Daarom zijn we samen in een iteratief scrum proces zo snel mogelijk concreet geworden.

Bij de start van dit proces maakte we niet een groot plan de campagne, maar hebben we de hoofdlijnen uitgezet en zijn we meteen van start gegaan met ontwerpen. Door snelle iteraties was het team in staat om op elk moment, om welke reden dan ook, in the haken op wat er op dat moment moest gebeuren.

Door de spelregels van scrum toe te passen worden de hoofdlijnen bewaakt, worden er korte termijn doelen bepaald en hebben de stakeholders en de Product Owner inzicht en inspraak op hetgeen wat er geproduceerd wordt.

Innovatie tot realisatie

Voordat er realisatie plaats kan vinden moet er eerst geïnnoveerd worden. Een innovatieteam schetst samen met de product owner een realiseerbare droom, die we continue toetsen met de stakeholders en eindgebruikers.

Bij de realisatie hebben we het innovatieteam met het technische realisatieteam van Rabobank gefuseerd. We werkten op locatie en zijn samen tot een technisch realiseerbaar voorstel gekomen. Dit hebben we vervolgens in een scrum setting gerealiseerd. Aanpassingen vanuit techniek zijn op slimme manieren direct in het design opgenomen.

Door de lijnen kort te houden, agile te werk te gaan en goed te schakelen tussen design, techniek en inhoud hebben we in zeer korte tijd de nieuwe online kunstcollectie weten te realiseren.

samen met

Meer weten over dit project?
Mail Jasper


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari