De nieuwe digitale Volkskrant

Strategie en volledig geïntegreerd design van alle digitale uitingen

De krant van de toekomst is niet meer alleen gemaakt van papier. De Volkskrant wil voorbereid zijn op de toekomst en daar hoort de digitale wereld bij. Samen met Soda studio hebben we de krant opnieuw ontworpen. Artikelen van de Volkskrant vind je in de papieren versie, op het web en op tablets en smartphones. Geoptimaliseerd voor elk medium.

Meer weten over dit project? Mail Jasper

Vormgeven van de nieuwe digitale propositie

Snel nieuws vs. Verdieping

In de gedrukte krant vind je, naast het laatste feitelijke nieuws, achtergronden, interviews, reportages, opinie en reconstructies. Deze zogenaamde verdieping heeft een minder vluchtig en rijker karakter. Met de nieuwe digitale propositie worden deze twee typen nieuwsdimensies beide aangeboden. Om deze propositie duidelijk te presenteren is er voor gekozen om de twee nieuwsstromen los van elkaar te plaatsen. Links staat het laatste nieuws in een compacte makkelijk scanbare lijstvorm, en rechts het verdiepende nieuws in een grotere en meer beeldende tegelvorm. De verdiepende artikelen zijn vaak groter, langer houdbaar en rijker in tekst en beeld. Deze structuur komt consistent terug op alle sectie pagina’s.

Gratis vs. betaalde content

Met het digitaal aanbieden van alle artikelen uit de krant creëert de Volkskrant een nieuw kanaal om haar content te verkopen. Door middel van het freemium verdienmodel is dit een grote stap in digitalisering van content. De Volkskrant biedt het laatste, feitelijke nieuws altijd gratis aan, voor iedereen. Verdiepende artikelen zijn meestal betaald. Deze zijn gemarkeerd met een premium Volkskrant plus label. Daarnaast biedt de Volkskrant gratis digitale services, zoals een persoonlijke nieuwslijst en lees later functionaliteit. Via social media gedeelde verdiepende artikelen zijn ook gratis te lezen. Zo zorgt de Volkskrant ervoor om zoveel mogelijk gratis gebruikers te verleiden om uiteindelijk betalende gebruiker te worden.

Digitaal ontbundelen van de krant

Met de nieuwe digitale propositie maakt de Volkskrant alle artikelen uit ‘de krant’ digitaal beschikbaar. In het ontwerp wordt alle journalistieke kwaliteit van de artikelen zo optimaal mogelijk vertaald en interactief verrijkt.

Nieuws vs. Cultuur & Leven

Naast kwaliteitsnieuws en achtergronden, staat de Volkskrant ook bekend om zijn ijzersterke culturele katernen en magazine. Daarom is ervoor gekozen om Cultuur & Leven een eigen prominente plek als übersectie te geven met een aparte look & feel voor alle culturele secties van de website en apps.

Op ieder moment, geoptimaliseerd voor elk device

Responsive website

Steeds vaker worden websites bezocht met tablets en smartphones. Om niet voor ieder apparaat een aparte website te moeten maken en de lezer op elk device een gelijke ervaring te geven is er gekozen voor een responsive design.

Native apps

Native apps bieden de gebruiker de beste, voor phone en tablet geoptimaliseerde, gebruikerservaring. Omdat de Volkskrant zeer breed toegankelijk wil zijn voor haar lezers is er gekozen om ook native apps te ontwerpen voor tablet en smartphone. De contentpresentatie en layout is zoveel mogelijk consistent gehouden tussen de website en apps, zodat de redactie niet veel extra werk heeft. Er zijn apps ontwikkeld voor Apple iOS en Android.

Alle rijkheid van de krant, nu ook digitaal

Homepage

De homepage is de digitale voorpagina van de krant. Natuurlijk is het erg belangrijk de urgentie van het nieuws te voelen. Maar daarnaast spelen ook andere design principes. Bijvoorbeeld het geven van een scanbaar overzicht, duidelijke zones markeren met ieder z’n doel, rust en ritme en voldoende witruimte toepassen. Daarnaast is het belangrijk sommige onderdelen juist visueel er uit te laten springen, doordat deze belangrijker zijn of meer premium moeten voelen.

Direct naar je favoriete sectie

Voor mensen die direct naar hun favoriete sectie willen is de hoofdnavigatie op sectie niveau altijd direct beschikbaar.

Op de hoogte met top stories van de dag

Het bovenste deel geeft een overzicht van de de top stories van de dag in twee overzichtelijke aparte nieuwsstromen. Dit deel kan ook door middel van de meer knop worden verlengd.

Lezers inspireren met aanbod uit specifieke secties

Onder het belangrijkste nieuwsoverzicht komt een deel wat meer op ’serendipity’ gedachte inspeelt, met hoogtepunten per secties van de krant . Artikelen en onderwerpen waar lezers niet perse naar opzoek zijn maar wel op deze manier ontdekken.

Rijke digitale leeservaring

Het lezen van een krant op een digitaal device vergt andere design principes dan op papier. ‘Long reads’ lees je het beste in een enkele kolom met een wat grotere font grootte die past bij de leesafstand waarop je het device gebruikt. Het artikel krijgt alle ruimte door voldoende lucht om de tekst en zo min mogelijk afleiding in de sidebar. Het artikel wordt verrijkt met sprekende grote fotografie en slimme kaders met beeld, infographics, video’s en tweets. Interactieve verrijking door reactiemodules, polls en het delen van een artikel. De redactie kan zelf deze elementen flexibel inzetten.

Live & Storytelling

Anders dan in de papieren krant kan er online direct live verslag gedaan worden van ‘breaking’ gebeurtenissen. Of het herbundelen van artikelen over een specifiek onderwerp om een meer verhalende context te krijgen.

Breaking nieuws live te volgen

Op het liveblog wordt direct verslag gedaan van ‘breaking’ gebeurtenissen. Dit wordt aangejaagd op verschillende posities op de voorpagina, maar ook in de doorleeskolom van een artikel.

Overzichtelijk verhaal door herbundelen van content

Met deze verhalende bundeling kunnen wat oudere artikelen getoond worden om snel up-to-speed te raken over een bepaald onderwerp. Maar de lezer kan ook makkelijk op de hoogte blijven over een recent onderwerp door de story stream te volgen.

Podium voor ieder contenttype

De papieren krant wordt iedere dag opnieuw opgemaakt. Dit kan digitaal niet. Om de grote verscheidenheid aan artikelen in de papieren Volkskrant goed digitaal aan te bieden, zijn templates ontworpen voor onder andere nieuwsartikelen, rijke verdiepende artikelen, columns, rubrieken, recensies en agenda-items. Om de herkenbaarheid en look & feel van secties en rubrieken goed naar voren te brengen is de vormgeving gethematiseerd op basis een vaste structuur.

Ankeilen van veel verschillende contenttypen

Met het gebruik van foto’s, titels, ondertitels en labels bij de artikel-ankeilers krijgt de lezer al informatie over het artikel zonder er op te klikken. De ankeilers worden mee gethematiseerd op basis van rubriek of sectie.

Flexibel en compleet maatvoeringsysteem

Ultieme fotografie-ervaring

De Volkskrant heeft een geweldige fotoredactie. In de digitale sectie ‘In Beeld’ krijgt deze fotografie ook echt de ruimte om te spreken. De series zijn gevisualiseerd op een speelse collage-achtig grid, die een verhalende werking geeft. Dit flexibele grid ondervangt dat je de verschillende beeld verhouding nooit hoeft te croppen.

Niet alleen serieus nieuws

Er is natuurlijk ook plek voor luchtig vermaak! De ‘faits-divers’ sectie ‘Dag in Dag uit’, is digitaal vertaald naar een speelse maar gestandaardiseerde collage-vorm met een herkenbare eigen look & feel.

Cultuur & Leven

De Volkskrant heeft een van de sterkste cultuur katernen van Nederland. Daarom is dit digitaal duidelijk gepositioneerd als een aparte omgeving genaamd Cultuur & Leven. Op basis van dezelfde pagina structuur heeft deze een meer culturele styling en eigenwijze identiteit gekregen.

Gids door cultureel Nederland

Naast magazine-, culturele achtergrond-, en human interest artikelen, is er aan de gidsende rol van de Volkskrant ruim aandacht besteed. Bijvoorbeeld in de vorm van tips van de redactie voor wat je gelezen, gezien of geluisterd moet hebben. En 1 plek om door het waardevolle archief van recensies te zoeken. Plus een uitgebreide cultuuragenda.

One-stop plek voor recensies worden

De recensies van de Volkskrant zijn op zichzelf al een autoriteit in cultureel Nederland. Maar de Volkskrant heeft de ambitie om dé recensiesite van Nederland te worden door ook recensies van andere prominente bronnen bijeen te brengen.

Interactieve cultuuragenda van heel Nederland

De cultuuragenda adviseert maar geeft ook een uitgebreid overzicht van wat er in Nederland allemaal te doen is op cultureel vlak. Het koppelt ook automatisch eventuele recensies die aan het evenement gerelateerd zijn. Je kan evenementen toevoegen aan je eigen ‘Mijn Cultuuragenda’ overzicht.

Een digitale service, niet alleen een krant op scherm

Mijn Nieuws

Lees het nieuws dat jou interesseert waar je maar wilt. Online én offline.

Deel, reageer en lees later

Deel of reageer op een interessant artikel voeg het toe aan je 'lees later’-lijst.

Volg onderwerpen

Jouw favoriete onderwerpen en journalisten worden handig verzameld in één overzicht.

Mijn Cultuuragenda

Altijd weten wat er doen is aan de hand van jouw favoriete evenementen.

Native apps: phone & tablet

Tablet App: meer nadruk op casual browsing

De vormgeving van de tablet app zorgt ervoor dat je gemakkelijk al swipend prettig en uitgebreid de krant van voren naar achteren kunt lezen. Er wordt ook meer gebruik gemaakt van de vaste hoogte en breedte van het scherm wat rust en rijkheid in de vormgeving brengt.

Phone App: snel overzicht en makkelijk doorlezen

Op phone is het belangrijk dat je snel overzicht krijgt van het laatste nieuws en makkelijk door de lijst heen kunt swipen. Je kan nog steeds ‘long reads’ lezen. Alle kaders en extra media, zijn progressively disclosed zonder dat de lopende tekst lijn wordt verstoord. Je kan met zowel phone als tablet offline jouw ‘lees later’ artikelen lezen.

Style guide: kwaliteit waarborgen van het resultaat

Naast interactie-, ook uitgebreide visuele documentatie

Een complete visuele styleguide is opgezet om alle ontwerp principes en details duidelijk en overzichtelijk vast te leggen.

Gamechanger in krantenland

Wij zijn hartstikke trots op het mooie resultaat. En trots op het feit dat we een rol mochten spelen in het herontwerpen van een stukje Nederlandse cultuur. De Volkskrant is opnieuw op de (digitale) kaart gezet!

samen met

Meer weten over dit project? Mail Jasper

Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari