Gesprek van de dag – iOS7


ios7

Elke nieuwe versie van Apple’s mobile besturingssysteem voor iPad’s en iPhones doet online – vanzelfsprekend – altijd weer de nodige hoeveelheid stof (of pixels, zo u wilt) opwaaien. Zo ook bij Resoluut.

Deze keer is de controverse echter wel iets groter dan voorgaande keren dat de interface onder handen werd genomen. Iedereen die ook maar iets te maken heeft met digital of mobiel heeft er wel een mening over. Twitter, Facebook en blogs stromen over en pro-actieve digitale dunkers strooien op Dribbble kwistig met verbeteringen. Want het kan uiteraard altijd beter. Natuurlijk wordt er al genoeg over dit first world problem gepubliceerd, maar aangezien wij vakidioten zijn, jeukt het toch om hier dan toch ook maar iets Nederlandsch aan toe te voegen. Hier een kijkje in het blik meningen dat er in de studio voorbij kwam:

Harm Wimmenhove – Art Director:

“In 7 maanden het wiel opnieuw uitvinden. Ga er maar aanstaan. Al met al zie je dat de mensen van Apple goed om zich heen hebben gekeken, maar niet zozeer naar elkaars werk. Inmiddels draait de beta op mijn iPhone en ik mis consistentie. De nu ingeslagen platte weg is zeker geen makkelijke route.

De kunst van het weglaten, maar toch genoeg visuele hints overhouden om te snappen waar je naar kijkt en hoe dat dan werkt, gaat hier en daar nog goed mis. Ik mis de consistentie die Google bijvoorbeeld wel heeft. Ik zie veel potentie en denk dat er nog best een en ander grafisch wordt rechtgetrokken voor de uiteindelijke release deze herfst.

Voor wat betreft de verguisde iconen; de uitwerking is nu wat matig. Iets meer ruimte om het grid in de iconen heen had het zeker geen kwaad gedaan, maar ze zijn wel een stuk rustiger geworden.

ios6 versus ios7

ios6 versus ios7

De eerste paar dagen is het nog zoeken maar al snel worden het toch meer gebruiksvoorwerpen. Rust is daarin een zeer welkome toevoeging.”

Leon van den Berg – Designer:

“Het nieuwe iOS7 mist neutraliteit als je het mij vraagt. Het zuurstokgehalte mag wel iets omlaag van mij… Het viel me ook tegen dat ik veel dingen terug zag uit andere apps of besturingssystemen. Echte eigen oplossingen heb ik niet echt gezien. Aan de andere kant zie ik leuke nieuwe animaties en overgangen, eigenlijk wel wat ik gewend ben van Apple.”

Remy Lammers – Art Director:

“We hebben het er bij Resoluut al tijden over, Apple moet met iOS nu toch echt wel gaan vernieuwen. Tot nu toe bleef Android maar vernieuwen met software waar iOS conservatief door ging in haar bekende opzet. Daarnaast wordt de weg die Microsoft met het nieuwe Windows is ingeslagen alom geprezen in designerland.

Na het zien van de eerste beelden van iOS7 schoten er bij mij termen als wow, nice, eindelijk en slick door mijn hoofd. Die euforie maakte plaats voor wat scepsis toen ik een wat gedetailleerder beeld kreeg.

 

Nu ik een aantal dagen iOS7 heb draaien op mijn iPhone heb ik nog steeds datzelfde gevoel. Sommige features zijn geweldig uitgewerkt. Ik ben heel erg fan van het nieuwe startscherm met haar geweldige transparante numerieke toetsenbord, het nieuwe multitasking menu, het control-center en een simpele app als de klok. Individueel allemaal geweldig uitgewerkt maar daar zit nu juist het probleem. Er zit maar weinig consistentie in iOS7. Ook ben ik van mening dat het wel heel erg wit is. Nu ben ik daar normaal juist wel fan van maar het mist nu duiding. Zo zie ik maar amper of ik in Safari nu wel of niet mijn menu open heb staan en is het done knopje in de video player wel heel subtiel.

Zo kan ik nog wel even door rappen over dingen die minder zijn maar stiekem word ik gewoon heel gelukkig van het nieuwe OS. De verschrikkelijke glimmers zijn er af, het animeert geweldig en voelt echt als een nieuwe stap. Wel hoop ik dat Ive nog open staat om zijn visuele missers recht te trekken voordat het grote publiek er van mag proeven. Want vernieuwend is het zeker!”

Otto Treffers – Art Director:

“Ik denk dat Apple hiermee een logische weg inslaat, op een paar smaak-, hiërarchie- en consistentie punten na. Flat design is een uitdaging voor alle app-ontwerpers maar wanneer het goed toegepast is kan het een elegante ervaring geven. Hieronder vier best practices:

 

 1. 1. Almost flat please
  Ik ben altijd al voorstander geweest van bijna plat ontwerp. Ik denk dat het belangrijk is om subtiel gebruik van schaduwwerking (of anders kleurcontrast) om hiërarchie aan te brengen tussen interactieve elementen en content, bijvoorbeeld harde slagschaduw voor belangrijke buttons. Of subtiele schaduwen (of net iets zwaardere lijnen of iconen) om interactieve zones duidelijk te maken. Wanneer een interface helemaal wit en minimalistisch is, is het belangrijk om voldoende witruimte te gebruiken tussen chrome en content omdat het anders snel één geheel wordt. Qua real estate is dat lastig op mobile… Safari is een goed voorbeeld waar het verkeerd gaat, de chrome is zo ‘light’ dat het te veel vermengt met de content.

  Safari op iOS7

  Safari op iOS7

 2. 2. Typografie
  Aandacht voor geraffineerd gebruik van typografie wordt nog belangrijker dan het al was, Dit stelt de gebruiker in staat de app in één oogopslag te begrijpen en de content op een prettige en stijlvolle manier te consumeren.
 3. 3. Animatie en gestures
  iOS7 leunt nu nog meer op goede animaties. Omarm dit om op intuïtieve wijze de weg te leren kennen, vaak kan je hierdoor meer knoppen uit de interface halen.
 4. 4. Fotografie
  In plat en minimalistisch ontwerp kan fotografie als slim middel worden ingezet om verschillende interactieve- en content zones te benadrukken zonder het gebruik van allerlei grafische separators, waardoor je toch structuur krijgt in een minimalistische interface.

Maar ontwerpen is natuurlijk geen exacte wetenschap die alleen met guidelines en conventies te vatten is. Het gaat er in ieder nieuw project weer om een unieke visuele creatie neer te zetten die past bij merk en doelgroep.”

Oscar Kuipers – Art Director:

“Waar Apple eens de toon zette met haar iOS en apps, volgt ze qua design nu een trend die al een tijdje gaande is. Microsoft en Google gingen haar voor en hoewel ik deze functionele minimalistische vorm toe juich, had ik van design autoriteit Apple stiekem toch iets meer verwacht. Desalniettemin spreken veel elementen van iOS7 me enorm aan. Met name hoe alles animeert! Wat dat betreft zijn ze nog steeds koning.”

David Bout – Designer XXL:

“Ik mis de consistentie in de design elementen. Buiten dat vind ik dat ze de functionaliteiten wel hebben verbeterd, en ik hou wel van het fancy background parallax effect”

Micha Commeren – Art Director:

“Flat design is natuurlijk prachtig! Tuurlijk, hier en daar laat de beta nog wel wat steken vallen maar de designtaal lijkt me een voor de hand liggende en goede route.

Toch wel een zorg. Wij ontwerpen veel op verschillende platformen. Een van de ervaringen met het Windows 8 platform, die ook het ‘flat design’ principe omarmt, is toch dat het vaak lastig blijkt om met zo weinig visueel houvast slimme, goede en elegante interfaces te maken voor niet-design-minded-developers. Het is meestal of een 1-op-1 volgen van de guideline of een goed bedoelde poging de designtaal voort te zetten.

Ontwerpen is natuurlijk een kunst, en vooral één die draait om het aanbrengen van de juiste hiërarchie, het juiste gevoel en natuurlijk de gewenste esthetiek. En daarmee helpen we natuurlijk graag”

Reageren


Naam 

E-mail

Reactie

versturen


Resoluut
Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Nederland
info@resoluut.com


Resoluut is onderdeel van Makerstreet
 

De browser die u gebruikt is achterhaald

Het heeft bekende veiligheidslekken en nadelen en beperkte mogelijkheden.
Sommige websites kunnen daardoor minder goed werken.

Veiligheid

Nieuwere browsers kunnen beter beschermen tegen scams, virussen, trojans, phishing en andere bedreigingen.

Snelheid

Nieuwere browsers werken veel sneller

Betere werking

Websites die gebruik maken van nieuwe technieken werken (beter)

Comfort & betere beleving

Met nieuwe mogelijkheden, uitbreidingen, etc. gaat het internetten een stuk aangenamer
Updaten is makkelijk, neemt slechts een paar minuten in beslag en kost niets.Hieronder vind je de browsers die wij aanbevelen

Google Chrome Mozilla Firefox Safari